[O2] Spryskiwacz tylnej szyby w kombi leje do środka klapy.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spam
    Classic
    • 2010
    • 6

Baca zobacz http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48259 u mnie masz 16 czy wyglądają na duże?? Na 15" oponka jak balon Na 16" jest w sam raz, gdybym nie robił 5 tys km miesięcznie wrzuciłbym 17". Posłuchaj rady kolegi i załóż 16" bo będziesz żałował :diabelski_usmiech Kusi diabełek co?? :szeroki_usmiech
  • vicious
    Ambiente
    • 2009
    • 232

Jak w temacie - mam od wczoraj problem ze spryskiwaczem tylnej szyby w moim szkodniku. Płyn leje się do środka tylnej klapy a nie do dyszy. Nie chcę z tym jechac do ASO (auto jest na gwarancji) bo stracę więcej czasu niż to warte. Podejrzewam, że wypadł lub pęknął przewód więc sam sobie z tym dam radę. Jednak mam pytanie: czy ktoś ściągał już atrapę z klapy w tym modelu? Jak to zrobic najlepiej, żeby nie pourywac jakichś spinek czy zaczepów? Widzę jedynie jedną śrubkę, która trzyma przy uchwycie do opuszczania. Reszta to pewnie jakieś spinki. Gdzie coś podważyc, docisnąc, etc.?
    Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
    TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• delanopl
      Elegance
      • 2009
      • 831

vicious, może zachwile mnie z**biesz ale za coś zapłaciłeś, oni każdy pretekst do zabrania gwarancji uznają za dobry. Najpierw wykręć śrubkę i spróbuj szarpnąć do siebie, jeśli już oczywiście się podejmieszm ale namawiam do wyjazdu do ASO mimo wszystko

Komentarz

• vicious
        Ambiente
        • 2009
        • 232

Musiałbym swoją żonę do nich wysłac . Z kobity śmiac się nie będą, że sobie takiej bzdury sama nie naprawi... A tak poważnie to takie rzeczy na gwarancji zrobią? Nie sądzę... Zabulę pewnie jak za woły i mnóstwo czasu stracę. W poprzednim autku (seat cordoba) miałem podobny przypadek i sam naprawiłem ale tam wiedziałem jak atrapę zdjąc...

Komentarz

• radaralpin
          Ambiente
          • 2009
          • 127

ja miałem w aucie kobiety to samo
          wezyki były nie połączone
          kupiłem rurke alu w casto.. fi 5mm uciołem kawałek zdjałem plastiki i połączyłem
          jak chcesz mam jeszcze 95cm tej rurki
          ;-)))
          radar
          zwykły tdi po raz czwarty
          Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

• delanopl
            Elegance
            • 2009
            • 831

vicious, jeśli Twoja usterka powstała nie z Twojej winy, to owszem mają zakichany obowiązek to zrobić. Nie patrz czy się będą śmiać- będą napewno jak zabiorą Ci gwarancję.

Komentarz

• vicious
              Ambiente
              • 2009
              • 232

Zamieszczone przez radaralpin
              ja miałem w aucie kobiety to samo
              wezyki były nie połączone
              Tylko widzisz ja nie wiem jeszcze co tam się stało...

Zamieszczone przez delanopl
              jeśli Twoja usterka powstała nie z Twojej winy, to owszem mają zakichany obowiązek to zrobić.
              Niby tak, ale pewnie powiedzą, że to moja wina chciaż wiem że nie bo na pewno płyn nie zamarzł gdyż jeżdże na zimowym już od października...

Komentarz

• delanopl
                Elegance
                • 2009
                • 831

vicious, najpierw spytaj w ASO i stań ostro. Zapewne na połączeniu coś się odpięło. To nie Twoja wina. A wątpie żeby coś tam rozsadziło wężyk. Jeśli już powiedzą że to Ty coś spierdzieliłeś, będą musieli i tak zdjąć atrapę. Zerknij jak to robią...

Komentarz

• vicious
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 232

Zamieszczone przez delanopl
                  najpierw spytaj w ASO i stań ostro.
                  Mądrej głowie dośc dwie słowie... Dzwonię do ASO :idea:

Komentarz

• delanopl
                    Elegance
                    • 2009
                    • 831

vicious, no to daj znać co powiedzieli

Komentarz

• vicious
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 232

No więc tak...
                      Gwarancji na pewno nie stracę. Mogę przyjechac do nich - zrobią bez problemu. Pani z serwisu połączyła mnie z mechesem i ten powiedział co się stało: najprawdopodobniej wypadła końcówka przewodu z powodu zesztywnienia na mrozie i "złapania" ciśnienia płynu :shock: Zdejmowanie atrapy jest teoretycznie banalnie proste i szybkie. Trzeba odkręcic tą śrubkę i pociągnąc atrapę która wyskoczy z zaczepów. Oczywiście robic to nie na mrozie (na szczęście mam garaż ze ździebełkiem ciepełka :szeroki_usmiech ) więc sobie to sam zrobię dzisiaj po pracy. Nie chce mi się z pracy urywac do serwisu na w sumie kilka godzin razem z dojazdem. O efektach poinformuję szanowne grono i jak się uda to wrzucę instrukcję krok po kroku dla potomnych No chyba, że ktoś już to zdejmował i napisze jakiś "know how"?

Komentarz

• delanopl
                        Elegance
                        • 2009
                        • 831

vicious, ale dobrze się upewnić, czyli tak jak mówiłem żeby ją szarpnąć, bo to na wcisk jest, czekamy na wyniki pracy

Komentarz

• herbal
                          Classic
                          • 2008
                          • 20

mam to samo

Mam to samo. W ASO zrobili, ale założyli źle plastiki. Tu coś odstaje, tam coś odstaje. Chyba sam się za to wezmę. Powiedz, jak zdjąłeś plastikowe osłony klapy....

Komentarz

• vicious
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 232

No i problem był tutaj:

Wypadła złączka od dyszy. Wygląda, że była źle wsadzona (za słabo) w fabryce, bo jak ją wcisnąłem to usłyszałem "kliknięcie" i próbowałem ją wyciągnąc ale nawet nie drgnęła. Dopiero jak podgiąłem te zapadki to wyszła. Czyli nie wcisnęli do końca... Takie mam wrażenie.

Całośc atrapy ściąga się bardzo łatwo. Całośc (demontaż i montaż) zajęła mi niecałe dwadzieścia minut z przerwą na papierosa :lol: Porobiłem zdjęcia krok po kroku więc jak chcecie to napiszę poradnik bo jak widzę nie ma takowego na forum...

Zamieszczone przez herbal
                            W ASO zrobili, ale założyli źle plastiki. Tu coś odstaje, tam coś odstaje
                            Nic nie odstaje, nic nie skrzypi, nic nie pękło etc. Jestem lepszy od ASO

Komentarz

• PMR
                              Classic
                              • 2012
                              • 36
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez vicious
                              Porobiłem zdjęcia krok po kroku więc jak chcecie to napiszę poradnik bo jak widzę nie ma takowego na forum...
                              Napisz.
                              250 KM, 360 Nm

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Odkręcamy śrubę przy rączce, bierzemy specjalne kliny (3409), ale wiadomo że ich nie mamy wiec płaski śrubokręt owijamy szmatą żeby lakieru nie porysować wkładamy w szczelinę boczną lewą klapy (po zamknięciu na wysokości tylnej lewej lampy patrząc za samochodem) i pchamy śrubokręt w górę czyli tapicerka idzie w dół, to samo druga strona i przód przy zamku po całej szerokości
                                Powinno się wcześniej podważyć przy silniku wycieraczki, ale nie ma za bardzo jak się tam oprzeć
                                Ogólnie nie ma się czego bać będzie głośno jedynie :diabelski_usmiech
                                jak już kawałek pójdzie to ciągnąć po trochu i wylezie
                                Cała filozofia
                                Przy zakładaniu powinno się dać nowe spinki :lol: ja nie dałem, działa bez problemu
                                Ważne żeby zacząć od szyby bo później nie wlezie
                                Może się przydać pomoc drugiej osoby bo trzeba będzie nakierować kliny w szczeliny, co przy trzymaniu całości i przyświeceniu sobie latarką nie jest łatwe

Komentarz

• Rosomak
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1365
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez vicious
                                  Nie chcę z tym jechac do ASO (auto jest na gwarancji) bo stracę więcej czasu niż to warte.
                                  ...ja Ci powiem, że po moich przejściach z ASO będę do nich jeździł z byle czym, aby tylko im nawalić roboty leniom...
                                  Od tego mam gwarancje i nie będę wahał się jej użyć...
                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

Pracuję...